05/11/2021 - Advokatuddannelsen

Digitalisering giver advokatuddannelsen mere kvalitet


Digitalisering udfordrer ikke advokatuddannelsen og mængden af advokatfuldmægtige. Tværtimod, mener man hos Bech-Bruun.

Her oplever man i stedet, at digitaliseringen giver mere rum til at fokusere på de ting i rådgivningen og sagsfremstillingen, som giver reel værdi hos klienten, i stedet for f.eks. at bruge tid på kommatering og opsætning af dokumenter.

Tekst: Rasmus Lehmann Hylleberg / Foto: PR, Bech-Bruun


"Måden advokatbranchen som helhed skal digitaliseres, det forholder uddannelsen sig (...) ikke til."

Sådan sagde CEO hos legaltech-firmaet Openli Stine Mangor Tornmark onsdag til K-NEWS i forlængelse af en paneldebat ved sidste fredags Legal Games på Hotel Villa i København.

I artiklen kritiserer Stine Mangor Tornmark både advokatbranchen og Advokatsamfundet for ikke at tilrettelægge advokatuddannelsen på en måde, der er i tråd med klienterne forventning til teknologi - og forretningsforståelse.

Men hos et af de advokathuse, der har fokuseret målrettet på legaltech de sidste år, nemlig Bech-Bruun, der ser man kritikken ramme ved siden af. Her oplever man allerede, at digitalisering og teknologi fungerer som vidensstøtte. Og det giver mere rum for de unge advokater til faktisk at komme dybere ned i juraen.

”De ting vi arbejder på, handler om at levere juraen på en ny måde. Vi har digitaliseret stort set hele vores paradigmesamling, som vi benytter i det daglige. Og det har helt konkret betydet, at vi ikke længere kigger på, hvorvidt vores dokumenter er skrevet rigtigt, om kommaerne er sat som de skal, står tingene de rigtige steder og er de opdateret – når vores fuldmægtige i dag udarbejder et nyt dokument, så går det hurtigere, men den proces der foregår bagefter åbner op for, at partneren kan udfordre det juridiske og altså ikke det formmæssige. På den måde kan man bruge mere tid på det det juridiske indhold".

Sådan siger Torsten Torpe, der er Head of Legal Tech Innovation hos Bech-Bruun, til K-NEWS. Han uddyber:

”De fuldmægtige skal jo stadig finde tingene – men det vi kan gøre er at reducere tiden, hvor juristen sidder i et datarum, og så kan vi hjælpe dem med at lede de rigtige steder og efter det vigtigste i sagerne og dermed fremhæve de bestemmelser som de skal forholde sig til, så de kommer hurtigere frem til materien. Det som vi arbejder på, det er at belyse flere elementer af en sag ved at bruge kunstig intelligens, fordi vi nu er mere effektive og kan allokere mere tid, , til at gennemgå materialet. Og det give partneren og advokaten mere tid med klienten, det er den tese vi arbejder ud fra, hvilket åbner op for mere personlig sparring.”

 

Den fuldmægtiges rolle

Et af de helt store spørgsmål er, hvorvidt digitaliseringen udfordrer advokatuddannelsen, og hvad de fuldmægtige så skal lave, hvis digitaliseringen kan klare mange opgaver for automatisk. Men ifølge Torsten Torpe, så ser han ikke et behov for færre fuldmægtige.

”Jeg tror der er relativt status quo – det digitale i dag gør egentlig bare, at vi tager toppen af alt den jura der bliver lagt ovenpå, i kraft af bl.a. compliance, GDPR, ny lovgivning og regulativer, så der er bare behov for flere hænder. Tværtimod tror jeg branchen i fremtiden kommer til at mangle flere jurister. Digitaliseringen i dag er langt hen ad vejen beslutningsstøtte, vi har ikke set anden og tredje generations AI, hvor maskinen selv kan finde løsningerne på de juridiske problemstillinger", siger han til K-NEWS.

Hos Bech-Bruun investeret for et par år tilbage i legaltech-firmaet .legal, der i dag fungerer som katalysatoren for de digitale løsninger, som firmaet arbejder på.

”.legal er den muskel der kan understøtte de digitale værktøjer, som vi har udviklet, og det er helt essentielt når du vil sælge SaaS-software. Men hvis du kigger ind i Bech-Bruun, der handler det om at hjælper både medarbejdere og klienter med at blive mere digitalt parate.”

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak