20/03/2025 - Kriser og retsstaten - Magtens Tredeling #213

Det, vi lærte af corona, ligger ubrugt i en skuffe


Kristian Cedervall Lauta, professor med speciale i retsstatens ageren under kriser, havde sit livs travleste tid, da coronanedlukningen forandrede Danmark. Hans konklusion her fem år efter er nedslående.

I den seneste episode af Magtens Tredeling forklarer han, hvordan vi i Danmark har misset en gigantisk mulighed for at lære af vores mange fejl - og de gode erfaringer - under nedlukningen. Hvis vi lærte ville vi stå bedre rustet til fremtidens kriser om alt fra klima til skoleskyderier og terror.

Tekst og foto: Dan Poulsen



Landet blev som bekendt lukket ned med få dages varsel i 2020. I 2022 evaluerede en række juridiske eksperter gennem fire afsnit af podcasten Magtens Tredeling, hvordan den danske retsstat havde klaret sig under og gennem den usædvanlige situation, som regeringen trak ned over alle danskere på grund af Covic-19-pandemien.

Kristian Cedervall Lauta deltog dengang i det fjerde og afsluttende afsnit af podcast-miniserien, vi på K-NEWS lancerede med undertitlen Da retsstaten fik corona. Her diskuterede med Louise Holck og Erbil Kaya, hvad de dengang for to år siden mente, at vi havde lært.

Rigtig meget burde læres, for ellers starter vi præcis det samme forkerte sted

 

Citat: Kristian Cedervall Lauta.

 

Lauta, der idag er professor og prorektor på Københavns Universitet, sagde dengang, at han ikke var særlig optimistisk på vegne af retsstaten. Han sagde:

"Jeg tror stadigvæk, der mangler en stærk fortælling fra denne her krise, som handler om, hvorfor det er så vigtigt med den retsstat. Hvad det er, den kan. Jeg oplever stadigvæk utrolig mange mennesker, der når jeg sætter mig op på den høje retsstatslige hest, siger, jamen, var man ikke enige om det (de mange restriktioner og begrænsninger, red.)?"

Fem år efter er det nok mere tydeligt end nogensinde, at "man" ikke er enige om, at alle de tiltag og begrænsninger, der blev trukket ned over danskerne, var noget der var enighed om. Og fem år efter er det ifølge Kristian Cedervall Lauta stadig en fortælling, der ikke er lavet godt nok.

"Altså, at der blev simpelthen gennemført, gennemtrumfet ting for hurtigt, på alt for kort tid, uden den normale retsstatsproces".

Sådan opsummerer han kernen i retsstatsproblematikken Magtens Tredeling-studiet, som han gæstede den 11. marts 2025 præcis på femårsdagen for Mette Frederiksens proklamation af første nedlukning.

 

Lagt væk i et ministeries skuffe

Hvad det var der skete den gang, som skabte problematiske love og fundamentalt anderledes lovprocesser, er rimelig nærliggende og nemt at lære af. Men det har vi ikke gjort, konstaterer Lauta.

"Jeg mener, at Danmark har misset en gigantisk læringsmulighed i forhold til, hvordan vi egentlig står rustet til fremtidens kriser. Vi har som kollektiv svigtet den forpligtelse, vi egentlig havde til at prøve at lære af den proces, hvor vi faktisk blev klogere undervejs. Der er masser af eksempler".

Han nævner, at der undervejs i de langstrakte nedlukninger kom en udvikling af vores krisestyringsarkitektur. Fra den hurtigt vedtagede lov, der startede med at give regeringen og domstolene lov til lukke ned, til at man med tiden fik lavet et ekstremt avanceret system, der kan noget godt i en krisetid.

Det system, den styringsarkitektur, siger Kristian Cedervall Lauta er så bare langt fra indarbejdet de steder, hvor der er behov, og hvor det giver mening. Erfaringerne er, bekræfter han, blot lagt ned i en skuffe i et ministerium.

"Det, synes jeg, er helt ekstremt problematisk. Det system ligger nu gemt i epidemi-loven, men intet er lært i forhold til beredskabsloven. Intet er lært i forhold til at træffe beslutninger om terror. Intet er lært i forhold til at træffe beslutninger om klima. Intet er lært i forhold til at træffe beslutninger om skoleskyderier. Intet er lært i forhold til alt det, vi faktisk skal håndtere i dag."

Og som han uddyber i Magtens Tredeling-podcasten:

"Rigtig meget burde læres, for ellers starter vi præcis det samme forkerte sted, når vi igen om et øjeblik skal håndtere krisen og skal lære det undervejs. Og den læringsproces, og hvor meget det var et sundhedstegn for vores demokrati, så slider det også på os. Der kom jo nogle bevægelser ud af corona, også nogle folkelige bevægelser, som isolerer sig mere og mere fra samfundet."

Det tre kvarter lange interview med Kristian Cedervall Lauta om hans konklusioner fem år efter coronakrisens start, finder du der, hvor du normalt lytter podcast. Eller du kan lytte den i den lydplayer, vi har indsat øverst i denne artikel.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak