Bag Øksnehallens høje murer summer der af teknologi og entreprenørskab på en solrig eftermiddag i september. Man kan nærmest mærke iveren fra de unge iværksættere, der alle sammen har en drøm om at influere markedet på den ene eller anden måde. Teslas nyeste skud på stammen har fået sit eget showroom, og der eksperimenteres med en modulær robot til undervisningsbrug i Kødbyen denne eftermiddag, når unge startup virksomheder mødes til ’Tech BBQ’.
Midt i det innovative mekka møder vi Tanja Lind Melskens, der er kommet for at deltage i en paneldebat om dansk Fintech. De seneste to år har Tanjas karriere næsten haft lige så meget fart på som selve tech-branchen, da hun for to år siden blev leder for Kammeradvokatens Fintech-team. Siden da har hun skiftet de faste sager og opgaverne for en partner ud med ledelsesansvar og udviklingen af et helt nyt forretningsområde.
Fra solokørsel til teamspirit
Det var tilfældigt på en ferie til Grækenland, at Tanja fik øjnene op for et forretningsområde, der indtil da lod til at være overset i Danmark. Hun faldt i snak med nogle danske drenge, der lige havde vundet en startup konkurrence inden for Fintech, og da de hørte, hvad hun lavede til dagligt, blev deres opmærksomhed fanget for en stund:
”De troede, at de var en finansiel virksomhed, men der var ikke rigtig nogen, der vidste, hvordan de skulle reguleres. Jeg gik til min partner i mit daværende job og spurgte, om vi ikke skulle prøve at hjælpe de her drenge. De havde ikke rigtig nogle penge, men jeg havde lyst til at se, hvor det førte hen, og så gjorde vi det”, fortæller Tanja.
I mellemtiden skiftede Tanja til Kammeradvokaten, og den lille startup virksomhed begyndte at vokse. Hun fik dem med som klienter, og sammen opbyggede de et netværk. På det tidspunkt ville skæbnen, at der åbnede sig en forretningsmulighed, fordi EU begyndte at sende nye reguleringer ud, der pressede på det finansielle marked. Det fik Tanja til at tage idéerne et skridt videre:
Jeg gik til vores bestyrelsesformand Boris Frederiksen og sagde, at der godt kunne være noget forretning i Fintech-området. Jeg foreslog, at vi skulle satse benhårdt på det her
”Jeg gik til vores bestyrelsesformand Boris Frederiksen og sagde, at der godt kunne være noget forretning i Fintech-området. Jeg foreslog, at vi skulle satse benhårdt på det her, fordi det er et marked, der vokser så meget. På det tidspunkt skete der ikke så meget i Danmark, men jeg troede på, at det nok skulle komme”, siger hun.
Tanjas strategi blev mødt med åbne arme fra bestyrelsen, men der var en betingelse for at projektet kunne søsættes, og det var, at hun skulle stå i spidsen for det hele. Inden hun fik set sig om, havde hun takket ja til at lede Kammeradvokatens nye Fintech team:
”Jeg var 2. års advokat og tænkte hvorfor ikke. Jeg fik et helt rent skrivebord på kontoret, og så skulle jeg finde ud af, hvordan man bygger en forretning derfra. Nu er vi ni jurister i teamet, og i den her uge har jeg lige fået to nye fuldmægtige ind også”, fortæller hun stolt.
Når talent og hårdt arbejde driver værket
Det er ingen hemmelighed, at Tanja har haft vind i sejlene, siden hendes karriere inden for Fintech for alvor begyndte at spire. I 2017 blev hun udnævnt som en af Berlingske Business’ 100 talenter for sit arbejde med innovation.
”Det var en kæmpe anerkendelse, især fordi det gik op for mig, at jeg ikke var med i rådgiverkategorien men i kategorien for innovation og udvikling. Det var en lidt anderledes nominering, og det gav en masse medieomtale, fordi det var en sjov historie, at man som ung advokat også kunne være med til at starte en hel afdeling op”, siger hun.
For Tanja gav det hende troen på, at det, de var ved at gøre inde hos Kammeradvokaten, var noget særligt. De havde ikke bare startet et nyt rådgivningsområde op, men de havde bygget det op omkring en ung advokats oplevelser:
Det var lidt nervepirrende, at jeg jo på ingen måde havde forretningserfaring eller en business uddannelse, så alt var bare ud fra mavefornemmelse og logisk sans
”Projektet blev bygget direkte på et kundeperspektiv frem for, hvordan man som advokat har lyst til at rådgive. Det var lidt nervepirrende, at jeg jo på ingen måde havde forretningserfaring eller en business uddannelse, så alt var bare ud fra mavefornemmelse og logisk sans. Men det var også en meget spændende udfordring”, fortæller hun.
Men som ung advokat i en ellers konservativ branche følger der også nogle udfordringer med at få et ledelsesansvar i så ung en alder.
”Det sværeste er det med at være i en branche, hvor det for dem føles unaturligt at have ledelsesansvar som 33-årig. Der er mange, der tænker, at det bør være en partner, der har det ansvar. Og når man ikke gør tingene, som man plejer, så sker der bare noget i folk”, siger hun.
I forhold til Kammeradvokatens omdømme har hele det nye Fintech-team også rystet noget positivt af sig og til spørgsmålet om, hvordan de har brugt omtalen af projektet strategisk, svarer Tanja:
”Mange begyndte efter omtalen af projektet at få en mere positiv oplevelse af Kammeradvokaten, som de måske ikke havde fået tidligere. Mange så dem som statens advokat alene, og det at vi lige pludselig tog sager fra innovative projekter, der ikke havde fortilfælde i Danmark, gav noget medvind”.
Inspiration og ny ledelse
Tanjas store engagement og drivkraft i projektet bunder i en kæmpe tilfredsstillelse i at se nye startup-virksomheder lykkes og det med at have en kernerolle som rådgiver.
”Vi bliver en strategisk partner for vores klienter og ikke kun en rådgiver. Den rolle synes jeg er fantastisk. Når vi har hjulpet en ny iværksætter, der går på markedet med et nyt produkt, så er det den fedeste oplevelse. Særligt når man ser dem vokse og være med til at skabe økonomisk vækst i Danmark”, siger hun med et stort engagement i stemmen.
Samme engagement fik også Tanja til at bruge det meste af sin sommerferie på at læse på Stanford University i USA. I sin rolle som leder af Fintech-teamet opstod der et ønske om at erhverve sig nogle lidt andre egenskaber, end dem hun lærte på studiet, da jobbet kalder på forretningsforståelse.
”Der var især et koncept, som jeg bed mærke i derovre. Det var ’leading-by-design’ i stedet for ’leading-by-example’, som jeg tror vi kunne lære af herhjemme. Det handler om, at gå væk fra at se på en leder som den der skal vise det gode eksempel, og så skal de andre følge efter”, siger hun og fortsætter:
”I stedet for skal man skabe rammerne for at medarbejderne i samspil yder deres bedste. Det handler om at hyre de bedste medarbejdere og tro på dem. Det er især interessant for mig som ung leder, fordi jeg kommer aldrig til at måle mig med en partner med 25 års erfaring, men det er heller ikke min rolle. Det er min rolle at hyre de bedste jurister og få dem til at arbejde godt sammen for at løse klienternes ofte komplekse problemstillinger”, fortæller hun.
Relationsskabelse og internationalt netværk
Eftermiddagen i Tanjas selskab lakker mod enden, og de unge iværksættere har efterhånden fået delt alle deres visitkort ud til interesserede investorer og andre folk i branchen. Snakken falder på, hvad Tanja ellers har af spændende ting i kalenderen i løbet af efteråret. Hun fortæller, at hun faktisk lige er kommet hjem fra World Economic Forum i Beijing. Det er en stor verdensorganisation, der mødes hvert halve år for at diskutere, hvordan verden kan gøres bedre på forskellige områder.
”Et af de helt store emner på dagsordenen var det med, at vi har så meget innovation og ny teknologi, men lovgivningen har svært ved at følge med. Det lægger et stort pres på virksomhederne, når de skal finde ud af, hvordan de navigerer i det her, så de ikke bliver lukket ned ligesom Uber”, fortæller hun.
Normalt skal man være minister, partner eller direktør for en stor virksomhed for at deltage på mødet, men Tanja var kommet med gennem sit netværk fra Stanford.
”Det var virkelig interessant at netværke med folk fra hele verden. Jeg mødte blandt andet Jack Ma, som lige er gået fra Alibaba, og han er en fuldstændig eminent taler. Jeg var også inde og se Kinas premierminister holde en fantastisk flot tale”, fortæller hun engageret.
Til spørgsmålet om hvordan fremtiden ser ud for Tanja, og om hun skal fortsætte med at sætte nye fodspor i Fintech-branchen, siger hun:
Det handler for mig, om den forskel vi gør, og det præg vi sætter ude i markedet mere, end det handler om advokatbranchen som karrieresti
”Jeg er utrolig glad og taknemmelig for den mulighed, der har budt sig. Det handler for mig, om den forskel vi gør, og det præg vi sætter ude i markedet mere, end det handler om advokatbranchen som karrieresti. Det har aldrig været en titel eller partnervejen, der har drevet mig, det er mere projektet”, siger hun og smiler.