18/08/2021 - Lovgivning

Danmark skal have en special crime unit


Danmark skal have en ny National enhed for Særlig Kriminalitet og dertilhørende ny Statsadvokat. Sådan lyder det i et nyt lovforslag fra justitsministeren. Enheden skal være med til at styrke bekæmpelsen af kompleks kriminalitet i Danmark, herunder hvidvask.

Tekst: Amalie Guldborg Olesen / Foto: Rasmus Hylleberg


En ny enhed skal være ’et flagskib i politiets og anklagemyndighedens bekæmpelse af den komplekse og organiserede kriminalitet’. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet, der med et nyt forslag vil oprette en ny National enhed for Særlig Kriminalitet – en Special Crime Unit.

Enheden – der får en dertilhørende ny Statsadvokat – skal samle de mest specialiserede politi- og anklagefaglige kompetencer i en ’slagkraftig enhed’, der skal efterforske og behandle straffesager, der omhandler den mest komplekse økonomiske og organiserede kriminalitet.

”Kriminaliteten bliver mere global, digital og kompleks. Det gælder ikke mindst i forhold til den alvorlige økonomiske og organiserede kriminalitet. Det skal have mærkbare konsekvenser, når de kriminelle sætter sig selv over fællesskabet for egen vindings skyld. Med lovforslaget her sikrer vi mere specialisering, nye værktøjer og styrkede kompetencer, så politiet og anklagemyndigheden kan være på forkant med udviklingen,” siger justitsminister Nick Hækkerup.

 

Banker skal kunne indefryse penge

Lovforslaget kommer i forlængelse af den flerårstale for politiet og anklagemyndigheden, som flere partier indgik sidste år. I den aftale stod det centralt, at man ville sætte stærkt ind over for bekæmpelsen af hvidvask. Derfor ligger lovforslaget op til, at der skal etableres en fast track-ordning, så hvidvaskunderretninger fra banker bliver kørt igennem en særlig behandling i den nye enheds hvidvasksekretariat.

”Med forslaget sætter vi også endnu hårdere og mere effektivt ind over for hvidvask, ved at forpligte bankerne til at fastfryse særligt mistænkelige transaktioner, mens Hvidvasksekretariatet hurtigt undersøger underretningen. Dermed styrker vi indsatsen mod hvidvask, så kriminelle ikke har mulighed for at gemme de værdier, de har snydt sig til ved deres kriminalitet, og vi skaber bedre muligheder for beslaglæggelse af større pengebeløb eller andre værdier fra kriminalitet,” siger Nick Hækkerup.

Man forventer, at lovforslaget træder i kraft den 1. januar 2022, hvor både enheden og den nye Statsadvokaten organisatorisk og ledelsesmæssigt etableres.

Del denne fra K-NEWS

Skal vi holde dig opdateret?

Få besked om nye artikler og podcast direkte i din mailboks ved at tilmelde dig herunder.

Vi indsamler ikke data om dig – og journalistikken, vi leverer, er gratis.

Nyhedsmail. Ja tak