En ‘skyggepandemi’.
Sådan betegner FN den stigning af vold i hjemmet i kølvandet på coronaepidemien.
Ifølge Amnesty International har hotlines og kvindekrisecentre over hele Europa meldt om alarmerende stigninger i antallet af henvendelser fra kvinder, som grundet lock-downs og andre coronarestriktioner er i overhængende risiko for vold og overgreb. For indespærring med i forvejen voldelige partnere eller familiemedlemmer har medført en intensivering af volden samtidig med, at adgangen til hjælp er blevet besværliggjort.
Det skriver Amnesty i en pressemeddelelse.
Flere lande har varslet, at de overvejer at træde ud af Istanbul-konventionen, og det har sat kvinders rettigheder under pres. Istanbul-konventionen er en europæisk traktat under Europarådet, der har til formål at beskytte piger og kvinders rettigheder og modarbejde vold mod kvinder, herunder seksuel vold og voldtægt.
Et af de lande, der vil ud af konventionen, er Polen, der alene i 2019 registrerede mere end 65.000 tilfælde af vold mod kvinder, skriver Amnesty.
Polens justitsminister Zbigniew Ziobro mener, at konventionen er ‘skadelig’, og anklager den for at være funderet i en farlig ’kønsideologi’, blandt andet fordi den pålægger europæiske skoler at undervise børn i spørgsmål om køn og seksualitet.
”Hvis den polske regering gør alvor af deres trusler om at fratræde Istanbul-konventionen, vil det få fatale konsekvenser for millioner af piger og kvinder og de organisationer, som tilbyder hjælp og rådgivning til voldsofre, ” siger Nils Muiznieks, Europa-direktør i Amnesty International.
Også Ungarn og Tyrkiet har varslet om at træde ud af konventionen.