For kort tid siden gennemførte vi vores årlige lønundersøgelse i Djøf Advokat. Lønstigningerne i sig selv var ikke prangende, men mere bemærkelsesværdigt var det at se, at hver anden ansatte advokat eller advokatfuldmægtig på de store kontorer i hovedstaden arbejder over 50 timer om ugen. Og endnu mere bemærkelsesværdigt var min egen bias – jeg studsede ikke selv over antallet af timer, men blev af en bekendt gjort opmærksom på, at en arbejdsuge på 50 timer eller mere faktisk er en rigtig lang arbejdsuge.
Der bliver knoklet i advokatbranchen, og en arbejdsuge på omkring 50 timer er efterhånden normen. De timer bliver lagt både i arbejdstiden og "uden for" arbejdstiden. Fleksibilitet er nemlig blevet et af de nye buzzwords. Der er efterhånden ikke mange advokatvirksomheder med respekt for sig selv, som ikke tilbyder et fleksibelt arbejdsmiljø. Og for den ikke indviede læser betyder fleksibilitet oversat til dansk, at du godt kan gå kl. 16, så længe du lægger ungerne til at sove tidligt og er klar på at skippe Vild med dans eller socialisering med de nærmeste - med familien og vennerne.
Det får mig til at fundere lidt over, om det arbejdsliv, vi har skabt, nu også er det, de "gamle" vil have? Eller de "unge" for den sags skyld.
(...)for den ikke indviede læser betyder fleksibilitet oversat til dansk, at du godt kan gå kl. 16, så længe du lægger ungerne til at sove tidligt og er klar på at skippe Vild med dans eller socialisering med de nærmeste - med familien og vennerne.
Lad os starte med de ”gamle”. For nogle få år siden var jeg til en festlig middag i advokatregi, bænket mellem to mandlige partnere, begge med en hær af M&A-trofæer på hylden og ikke nået til nedtrapningsfasen rent aldersmæssigt. Emma Gad har muligvis måtte korse sig over kønsfordelingen, men i advokatbranchen er der fortsat en stor overvægt af mandlige partnere. Vi var nået til desserten, og der blev snakket røverhistorier fra gamle dage. Begge blev helt nostalgiske ved tanken om tiden før smartphones. Dengang hvor der var en naturlig begrænsning på ens tilgængelighed. Hvor der ikke var en vished om, at ens mailkonto konstant lå i lommen. Og hvor man kunne være i nuet, når man var til gå-hjem-møde i Djøf Advokat eller sågar var sammen med familien. Nu, som de sagde, lever man i en konstant frygt for, om klienten ringer til en anden advokat, hvis man ikke reagerer på selv den mindste vibration i lommen.
Og de "unge"? Både undersøgelser i Djøf Advokat, medlemshenvendelser, statistikker og meget mere peger på, at det ikke er helt det arbejdsliv, som de ansatte advokater og advokatfuldmægtige i dag drømmer om. Rigtig mange skifter advokatbranchen ud efter opnået advokatbestalling, og bekymrende mange er ramt af stress.
Jeg er selv enormt glad for min smartphone, og jeg er typen, der kan juble af glæde over ny teknologi, som kan gøre både hverdagen og arbejdslivet nemmere. For et par måneder siden følte jeg en snert af lykke, da det lykkedes mig at stå med den nyeste model af et Apple Watch i hånden - ready to buy i Tokyo – indtil min bedre halvdel sagde fra med begrundelsen, at jeg ikke altid behøver at være online. Jeg tror også selv på, at det engang imellem er nødvendigt at sige fra, og jeg har videnskaben med mig; psykologer, stresskonsulenter og hjerneforskere er enige.
Antallet af erhvervsfolk, der iler rundt i glasbygninger med næsen i håndleddet i håbet om en ny mail, er faretruende og har mig bekendt allerede kostet de første hovedskader i mødet med en glasdør
Hvis jeg derfor skal komme med en opfordring til jer, advokatkollegaer, og sådan set også øvrige rådgivere, konsulenter og alle andre på arbejdsmarkedet, så vil det være at bruge den forestående juletid på at give det en prøve med at være i nuet. Klienterne skal nok blive der, bare I er ærlige om at I er mindre tilgængelige, og at I husker at forventningsafstemme med dem.
Og så pas på med de der smart watches! Antallet af erhvervsfolk, der iler rundt i glasbygninger med næsen i håndleddet i håbet om en ny mail, er faretruende og har mig bekendt allerede kostet de første hovedskader i mødet med en glasdør.
Rigtig glædelig jul og godt nytår!
Mathias Dahlerup Krarup
Formand for Djøf Advokat
Ovenstående indlæg er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger og meninger.