Der bliver sagt og skrevet meget om advokatstandens rolle og renommé, og mere end én journalist eller kritiker har spået, at advokatstanden snart overflødiggøres. Ny teknologi kommer til, nogle få brodne kar skæmmer mediebilledet, og der sættes spørgsmålstegn ved, om vi advokater og advokatfuldmægtige i virkeligheden blot bør betragtes som konsulenter, der kunne sidde i et hvilket som helst konsulent- eller revisionshus.
Og ja, ny teknologi kommer til, og den kommer til at ændre måden, som vi arbejder på, men vi tror på, at det er til det bedre. Og lige siden de første lovregler om advokater (dengang hed det dog ikke advokater, men prokuratorer) kom til i 1638 - ja formentlig i al den tid, der har været rådgivere til i samfundet - har der været enkelte, som ikke kendte forskel på dit og mit og i øvrigt ikke opførte sig, som man bør og skal.
Forskellen består i, at vi nu som samlet stand på daglig basis bliver udfordret på, om der nu også er en grund til, at vi har advokater i samfundet. Det er måske ikke helt forkert at betragte det som en form for brydningstid for advokatstanden.
Der er derfor brug for, at vi som advokatstand står sammen, og at vi sammen definerer vores berettigelse i samfundet, vores fælles høje etik og faglige standard og hvad det er, som gør os advokater og advokatfuldmægtige til noget særligt og nødvendigt.
Og her er blandt andet retssikkerhed et nøgleord. I et samfund i konstant udvikling er det vigtigt konstant at have fokus på retssikkerhed. Globaliseringen udfordrer os danskere på retssikkerheden. Og teknologien gør det - vores smartphones har formentlig allerede læst med og gættet afslutningen på dette indlæg.
Advokater og advokatfuldmægtige har juraen, førelsen af retssager og en høj etik til fælles, og derfor indtager vi en særlig rolle i retsstaten. Det er en rolle, som vogtere og garanter for en retssikkerhed, der konstant er under pres. Det er en rolle, som stiller enorme krav til os som fælles advokatstand om, at samfundet aldrig må kunne stille spørgsmålstegn ved vores integritet og ordentlighed.
Vi er nødt til i fællesskab og på tværs af anciennitet, geografi og kontorer at vise samfundet, at de kan regne med os. Det kan vi kun, hvis vi som advokater og advokatfuldmægtige engagerer os i standens og retssamfundets udvikling, gerne også som deltagere i den offentlige debat
Og det er noget særligt at være advokat eller advokatfuldmægtig i Danmark. Ikke alle og enhver kan kalde sig advokater. Vi er underlagt strenge advokatetiske regler, og de bliver håndhævet af blandt andet det uafhængige Advokatnævn, som sikrer, at man som en del af standen ikke kan træde ved siden af, uden at det får konsekvenser.
Denne særlige rolle er vi nødt til at være sammen om at definere. Og vi er nødt til i fællesskab og på tværs af anciennitet, geografi og kontorer at vise samfundet, at de kan regne med os. Det kan vi kun, hvis vi som advokater og advokatfuldmægtige engagerer os i standens og retssamfundets udvikling, gerne også som deltagere i den offentlige debat. Det vil også være en styrkelse af vor fælles identitet hvis vi i regi af eksempelvis Advokatsamfundet, Danske Advokater, Djøf Advokat og andre foreninger støtter op om de mange gode initiativer for at mødes med ligesindede advokater og advokatfuldmægtige og således er med til at definere en samlet, fælles identitet.
Vi er godt klar over, at det kræver noget at engagere sig i det kollegiale arbejde og debatten. De fleste af os har en travl hverdag med både job og familieliv, men det er vores påstand, at det udover at være nødvendigt for advokatstanden også kan være enormt givende for jer som individuelle advokater, advokatfuldmægtige og mennesker. Hvad enten det er i udvalgsarbejde, bestyrelsesarbejde eller ved at deltage i planlægningen af aktiviteter, kan det være med til at udvikle jer fagligt og menneskeligt, og jura er trods alt meget mere og andet end bare paragraffer.
Hvis vi ikke formår at bevare denne identitet som samlet advokatstand, så risikerer vi, at det omkringliggende samfund blot vil betragte os som en del af den samlede konsulentmasse.
Ovenstående indlæg, indholdet og de fremsatte pointer er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.