Billede: Shutterstock.
Formand for Djøf Advokat Rasmus Thingholm har efterlyst det. Og Advokat Leif Donbæk har kritiseret tilstanden, som den var.
Det handler om arbejdsmiljø, når vi taler advokatbranchen og jura. Og det handler om, at flere har kaldt på forandring på den ene eller den anden måde – både når der tales om barselsvilkår og arbejdsmiljø generelt.
Og måske har regeringen med de nye barselsregler, der træder i kraft i dag d. 2. august 2022, taget affære.
I hvert fald viste en rundspørge, som K-NEWS lavede allerede i marts 2022, da der blev diskuteret nye barselregler, at flere af de store advokathuse havde eller var i gang med at ændre barselsforholdene og følge i ligestillingens fodspor ved at give mere barsel til andre end mor.
Og i en nyere rundspørgelse fra Advokatwatch, oplyser mediet, at den nye norm i branchen er 24 ugers barsel uanset køn.
Advokatfagforeningens formand, Rasmus Thingholm, synes overordnet, at udviklingen er “glædelig for branchen,” men han ser stadig nogle hår i suppen.
”Hvis jeg skal være helt ærlig, har det taget lang tid, synes jeg. Advokatbranchen har jo i mange år kæmpet med en ujævn fordeling af køn i branchen, så det overrakser mig, at de fleste først kommer på banen nu,” siger han også til AdvokatWatch.
Anciennitetskrav
Selvom de store huse er ret enige om, at 24 ugers barsel skal være det nye uanset køn, adskiller de sig, når det handler om anciennitet.
Ifølge AdvokatWatch får det Rasmus Thingholm til at løfte en pegefinger.
”Ved at indføre de her anciennitetskrav viser man en form for mistillid til medarbejderne. Folk kommer ind for at dygtiggøre sig og investere i virksomheden, så skulle man selv eller ens bedre halvdel blive gravid mod forventning inden for den her karensperiode, så håber jeg da, at man i stedet vil tage en dialog med medarbejderne,” siger han.
Horten, der er et af de firmaer, som har anciennitetskrav, siger til AdvokatWatch, at de indtil videre vil opretholde kravet om 12 måneders anciennitet, før man har ret til 24 ugers barsel.