2018 blev også et begivenhedsrigt år for Kammeradvokaten, der bl.a. igen i år var massivt til stede på årets Folkemøde, og som bl.a. har åbnet en ny afdeling for offshore og satset på nye agile rådgivningsspor. Her giver managing partner Tomas Ilsø Andersen sine perspektiver på året der gik og året der kommer.
1. Hvad vil du fremhæve som det vigtigste, der er sket i den juridiske verden i 2018?
Det blev endnu mere tydeligt, at digital understøttelse af forretningen er blevet et konkurrenceparameter. Der kom både nye spillere og løsninger på banen. Selv fortsatte vi arbejdet med at udvikle nye digitale platforme og lancerede flere løsninger i årets løb. Samtidig blev brugen af data et centralt omdrejningspunkt i løbet af 2018. Her spillede den nye databeskyttelsesforordning naturligvis en stor rolle. Men det blev også klart, at forudsætning for succesfuld digitalisering er meget høj datakvalitet.
Man beslutter sig ikke bare for at bruge kunstig intelligens, og så kører det. Den basale grunddata skal være nøjagtig, fejlfri, fyldestgørende og sandfærdig, hvis vi for alvor skal rykke ved noget. Vi begynder derfor at se et stigende fokus på datakvalitet og et deraf opstået behov for rensning af eksisterende data. Et tredje datarelateret nøglebegreb, der blev mere og mere tydeligt i årets løb, var betydningen af dataetik. Hvis kunstig intelligens, machine-learning osv. skal gøre gavn for samfundet, så skal vi være bevidste om, hvad det vil sige at være en digital ansvarlig virksomhed. Her på kanten til 2019 står vi ved en vigtig skillelinje, hvor der skal tages nogle grundlæggende beslutninger om, hvordan vi vil sikre, at data bruges rigtigt, optimalt og forsvarligt fremadrettet.
2. Hvilke emner/temaer kommer til at præge advokatbranchen i 2019?
Vi kommer til at beskæftige os meget mere med hvordan vi som branche skal håndtere data og de udfordringer det giver.
Med digitale løsninger har vi mulighed for at bringe juraen helt tæt på den enkelte i en let tilgængelig og forståelig form. Man behøver ikke længere juristen som mellemmand i lige så mange situationer som tidligere. Nu kan man selv klare mange af de helt basale juridiske udfordringer privat og ude i virksomhederne. Den teknologiske udvikling på det juridiske område kan dermed være et vigtigt led i det demokratiske samfund. Som branche står vi lige nu i en helt unik position, hvor vi har mulighed for virkelig at sætte vores præg på, hvordan tingene kommer til at fungerer fremover.
Hvis vi for alvor får sat os på digitaliseringsdagsordenen, kan vi samtidig påtage os en vigtig rolle i forhold til fremskridt, demokrati og retssikkerhed. Hos Kammeradvokaten har vi en klar vision om at underbygge den demokratiske tankegang ved at gøre juraen tilgængelig. Derfor investerer vi massivt i at digitalisere og optimere juridiske processer. Det giver os samtidig et nyt perspektiv på rollen som advokat. Ved at være indholdsleverandør til digitale juraløsninger, påtager vi os en værdiskabende rolle i samfundsudviklingen. Bevidstheden om denne rolle tror jeg vil blive endnu mere klar i 2019.